In Borne herdenken de inwoners dit jaar het 80-jarig jubileum van de bevrijding van Nederland. Opvallend is dat Borne een grotere groep inwoners telt die de bevrijding hebben meegemaakt in vergelijking met de rest van Overijssel, zo blijkt uit recente statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van alle inwoners van Borne zijn er nog 1495 die voor 1945 geboren zijn, en dus de bevrijding van Nederland hebben meegemaakt. Binnen deze groep zijn er 190 die in 1940, toen de Tweede Wereldoorlog begon, minstens vijf jaar oud waren. Zij kunnen mogelijk nog herinneringen koesteren aan die donkere periode in de geschiedenis.
De komende jaren zal het aantal oorlogsgetuigen echter snel afnemen, volgens de meest recente bevolkingsprognose van het CBS. Hoewel specifieke cijfers voor Borne ontbreken, wordt voorspeld dat over vijf jaar slechts een half miljoen mensen van voor 1945 nog in Nederland zullen zijn. Tegen de viering van honderd jaar bevrijding, over twintig jaar, zal dit aantal naar schatting zijn afgenomen tot zo'n 11.000 mensen.
Met het afnemen van het aantal oorlogsgetuigen groeit de noodzaak om het oorlogserfgoed te koesteren en te bewaren voor toekomstige generaties. Het verlies van directe getuigenissen en persoonlijke verhalen benadrukt het belang van het vastleggen en doorgeven van de geschiedenis voor het behoud van collectief geheugen en historisch besef.