Bevrijding van Hengelo en Borne: Herinneringen aan 3 april 1945

03 apr , 17:00 Nieuws
image 14 66c475c3d4232

De bevrijding van Hengelo en Borne

Op een historische dag in 1945 werden de steden Hengelo en Borne bevrijd van de Duitse bezetting. Een belangrijk keerpunt dat de inwoners nog altijd bijblijft.

De aanloop naar de bevrijding

Op 3 april 1945 weerklinkt de bevrijding in Hengelo en Borne. Engelse troepen betreden de steden via strategische routes, waaronder de Oldenzaalsestraat. Na dagen van gevechten bij de bruggen over het Twentekanaal, volgt de cruciale aanval om 09.00 uur.

De strijd om de steden

Vanuit verschillende richtingen wordt er gevochten om de steden te bevrijden. Na intense gevechten bereiken de geallieerden Hengelo in de middag en Borne enkele uren later. Duitsers worden gevangen genomen en de weg naar vrijheid wordt geëffend.

Herdenking van het verleden

Vandaag de dag herinnert een gedenksteen aan de slachtoffers van die tijd, waaronder verzetsman Karel Gerard. Ooggetuigen zoals Johan Spenkelink delen hun ervaringen om de geschiedenis levend te houden. Ondanks de veranderende tijden blijft het belang van herdenken en vieren van vrijheid onverminderd groot.

Levensverhalen uit een bewogen tijd

Johan Spenkelink: Een ooggetuige vertelt

Johan Spenkelink, destijds een jongen van 11 jaar, herinnert zich de angst en spanning van de oorlog. Zijn verhaal getuigt van de impact die de bevrijding had op hem en zijn gezin. Zijn herinneringen brengen de geschiedenis tot leven.

Herdenken voor de toekomst

Terwijl de jubilea van de bevrijding zich aandienen, blijft de boodschap van vrede en vrijheid actueel. Johan Spenkelink spreekt over zijn hoop dat de jeugd van vandaag nooit de gruwelen van oorlog zal ervaren. Het belang van herdenken en leren van het verleden wordt benadrukt voor een vreedzame toekomst.