De druk op de huisartsenzorg in Borne blijft toenemen door een schrijnend tekort aan huisartsen. Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat er slechts \'e\'en huisarts beschikbaar is voor elke 1449 inwoners van Borne. Het aantal huisartsen in vergelijkbare gemeenten ligt aanzienlijk hoger.
Daarnaast blijkt dat inwoners van Borne vaker een beroep doen op hun huisarts dan in andere gemeenten, met een gemiddelde van 4,7 bezoeken per jaar. Dit legt extra druk op de al beperkte huisartsenpraktijken in de regio.
Een verontrustende trend is dat 65 tot 75 procent van de huisartspraktijken in Twente een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop invoert. Hoewel specifieke cijfers voor Borne niet beschikbaar zijn, geeft deze situatie een alarmerend beeld van de overbelasting van de gezondheidszorg in de regio.
De problematiek reikt verder dan Borne, met bijna 200.000 mensen in heel Nederland die geen huisarts kunnen vinden. Bovendien zoeken ruim 700.000 mensen een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of verhuizing.
De vooruitzichten zijn somber, met een verwacht personeelstekort in de huisartsensector dat naar schatting zal stijgen van 3 procent in 2024 tot 16 procent in 2034. Deze ontwikkeling onderstreept de urgente noodzaak om het huisartsentekort in Nederland aan te pakken.
De Algemene Rekenkamer benadrukt dat het huisartsentekort geen lokaal, maar een nationaal verdelingsprobleem is. Bovendien zijn er discrepanties in de aanrijtijden van huisartsen naar patiënten, met postcodegebieden in Borne die langer moeten wachten op medische hulp.
Dit alles weerspiegelt de dringende behoefte aan structurele oplossingen om de huisartsenzorg in Nederland te versterken en toegankelijk te houden voor alle burgers.