De stad Borne kampt met een groeiend probleem van langdurig leegstaande woningen en panden, blijkt uit recente gegevens verzameld door het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aan het begin van vorig jaar telde Borne ongeveer 80 van dergelijke panden, waaronder 65 leegstaande woningen en 15 bedrijfspanden.
In 25 woningen in Borne is sprake van spookbewoning, een zorgwekkend fenomeen waarbij panden officieel leegstaan maar toch stroom verbruiken. Dit roept vragen op over mogelijke activiteiten in deze panden, waaronder potentiële criminele praktijken.
Vergeleken met vijftien gemeenten met een vergelijkbare fysieke omgeving, vertoont Borne een hogere mate van leegstand. Dit roept de noodzaak op voor effectievere maatregelen om leegstand tegen te gaan en mogelijke risico's zoals druggerelateerde criminaliteit te beperken.
Hoewel er initiatieven zijn geweest om een 'leegstandsheffing' in te voeren, is woonminister Keijzer vooralsnog terughoudend in het implementeren van dergelijke maatregelen, zelfs na een recente oproep vanuit de Tweede Kamer.
De geconstateerde toename van leegstand in Borne benadrukt de urgentie voor gerichte interventies om deze trend te keren en de veiligheid van de stad te waarborgen. Gemeenten kunnen veel leren van dit vraagstuk en streven naar een leefomgeving zonder langdurig leegstaande panden die kwetsbaar zijn voor misbruik en criminaliteit.